Хвиля Десни » 9 Березня, 2023

Daily Archives: 9 Березня, 2023

Ексклюзивна хвиля

«Кобзар» для Василя Івановича Г.

Published by:

Ще на початках перестройки, коли Горбачов трохи утрусив та усушив насельників ЦК республіканських компартій, в Держагропромі приймали на тепленькі місця перших «відставних кіз барабанщиків». Сановитих переселенців з попередника сьогоднішньої Банкової — вулиці імені товариша Орджонікідзе. Контора наша за людом чиновним була — як князівство Монако, тому у цій вельми місткій тепленькій еластичній рукавичці «біженцям-сиротам» знайшлися і довгі столи з персональними телефонами, і навіть окремі кабінети з видом на Хрещатик.

Continue reading

Культура Суспільство

Тарас пішов до Тараса…

Published by:

Сьогодні — річниця, як відійшов у засвіти світлий, розумний, дієвий українець — Тарас Осауленко, дипломат-міжнародник, громадський діяч, депутат ВР України VІІ скликання, мій вірний та надійний Друг. Він не дожив до свого 60-річчя, не дочекався Нашої Перемоги… 9 березня 2022 року, коли орки вже пілізли під самий Київ, Тарас востаннє подивився на височину Дніпрову в своєму рідномі Халеп’ї, яке так любив…

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Монастир у Маульбронні

Published by:

Менше, аніж рік тому, в такому ж золотому вересні і жовтні, любив ходити до письменницького скверу поруч з Ірпінським будинком творчості. Падолист притрушував за ніч лавиці. Я обережно згрібав руду ковдру і всідався зручно з книжкою. Тими днями вкотре перечитував «Гру в бісер» Германа Гессе — давнє, вижовкле, як сама осінь, видання, яке купив на книжковій барахолці, зі штемпелем якоїсь сільської бібліотеки, яку, найімовірніше, вже закрили на той час, а книжки розпродали або здали в макулатуру.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Кіч із натяком на Лесю Українку

Published by:

На вихідні я вирішив подивитися анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня». У кінотеатрі мережі Multiplex, біля станції метро «Чернігівська», майже всі квитки були вже розкуплені, тож мені дістався перший ряд, місця в якому зникали на очах. У залі був аншлаг. Фільм адаптовано під жанр сімейної анімації, тому дорослих було не менше, ніж дітей. Пристрасті навколо фільму «Мавка. Лісова пісня» почали накручуватися ще з 2015 року, коли компанія Film.ua, дочкою якої є студія Animagrad, оголосила, що приступає до створення анімаційного фільму за мотивами драматичної поеми Лесі Українки. Частка держави у бюджеті фільму «Мавка. Лісова пісня» – 26,45%, або 49 мільйонів 519 тисяч 728 гривень.

Continue reading

Суспільство

Злість упереміш із любов’ю

Published by:

Пам’ятаю, як першої воєнної зими, десь перед Різдвом (чи по Різдву?), ми приїхали в Піски. Їхали з бази добровольців, десь уже ближче до Пісків друг Самурай, який був нашим сталкером, прочинив бокові двері бусика, їхав і уважно оглядав лісосмугу, тримаючи свого калаша. Було холодно, але спокійно. В Пісках нас відразу повели «на позицію Да Вінчі». Він уже тоді був легендою. Позиція знаходилася на горішньому поверсі, бійниця виходила на вежі шахти в Донецьку. Вони чітко проступали у вологому повітрі. Самого Да Вінчі не було. На наше запитання де він, бійці, шанобливо й трішки іронічно сказали – поїхав складати сесію.

Continue reading