Хвиля Десни » 20 Травня, 2023

Daily Archives: 20 Травня, 2023

Культура

Сьогодні Іванові Чендею 101!

Published by:

І якщо минулі дати без нього до мене приходили усвідомленням ваговитості цифр, то ця чомусь особлива. Як початок великого шляху. Як перша сходинка, як перший рік якогось нового відліку. Я думаю про тата, уявляючи, яким він був у своєму дитинстві — тому, геть ранньому, коли невпевнено спинався на ніжки, робив перші кроки…

Continue reading

Культура

Сонети Гріфіуса, перекладені Жупанським

Published by:

Нещодавно отримав авторські, тобто перекладацькі примірники Зебальда від видавництва ist publishing та Антонена Арто від Видавництво Жупанського, а також поетичну збірку Андреаса Ґріфіуса, перекладену Олегом Жупанським, де я зазначений у статусі редактора. Про другого Арто і третього Зебальда я вже згадував раніше. Особливу увагу хотів би звернути на збірку Ґріфіуса, адже барокових авторів у нас видають не так часто.

Continue reading

Суспільство

Чуєш, оскаженіла маzковія…?!!

Published by:

Фізика вибуху знайома з теорії і практики мільйонам Українців. Я можу описати як вібрують стіни і як тремтять тіла, але ми вже не здригаємося від вибухів. Ми не звикли до них, ми не збайдужіли, але — нам вже не страшно. Головним відчуттям залишається подив: російські ракети щоночі налітають на Київ, щоб убивати цивільних людей і руйнувати цивільну інфраструктуру — навіщо?

Continue reading

Політика

В Японії триває саміт лідерів G7

Published by:

У Хіросімі (Японія) вчора, 19 травня, розпочався триденний саміт лідерів G7 («Великої сімки»), на якому обговорять глобальні проблеми світу. Серед головних питань порядку денного — війна Росії проти України, ядерна загроза і відносини з Китаєм… Окремою позицією порядку денного саміту G7 підримка спільної резолюції щодо продовження допомоги і підтримки України до повного відновлення її суверенітету і територіальної цілісності.

Continue reading

Культура

Поховали Левка Дутківського

Published by:

Буковина в День Вишиванки прощалася з легендарним Левком Дутківським. Але чому лише Буковина, Чернівці, Вижниця, Кути, Карпати? Очевидно, що вся Україна, весь український світ, розкиданий повсюди історичною долею та страшною нинішньою війною з рашистською здичавілою московією. На центральному кладовищі, усіяному як макове поле жовто-синіми Прапорами полеглих Воїнів, зібралися найближчі — рідні, побратими, небайдужі до великого Митця і Творця.

Continue reading

Суспільство

З ери «свєтлих гадов», яка так і не пріблізілась…

Published by:

Я ж птеродактиль. Я не лише знаю, але ще й сам застав той період. Вчорашнє 19 травня у совку був день піонерії — дитячої організації, яка була покликана виховувати юних комуністів. «К барьбє за дєла камуністічєскай партіі будьтє гатови». Піонер робив свою зігу — підносив праву руку до лоба і відповідав: «Всєгда гатови!».

Continue reading