Хвиля Десни » 25 Серпня, 2024

Daily Archives: 25 Серпня, 2024

Культура

У Загребельного, в Кончі Озерній

Published by:

Сьогодні 100 років від Дня Народження видатного українського письменника Павла Загребельного. В українській літературі він посідає особливе місце передусім тим, що написав цілу бібліотеку, кілька десятків книг. Така неймовірна працьовитість для українського літературного контексту досить незвична.

Continue reading

Культура

Володимир Дрозд із Петрушина

Published by:

Сьогодні було б 85 років видатному українському письменникові Володимиру Дрозду, що народився в селі Петрушин Чернігівського району. Син простого колгоспника з глухого поліського села, як він сам себе називав, зразу після школи став працювати в районній газеті в Олишівці, яка тоді була райцентром.

Continue reading

Суспільство

Україна і Третій закон Ньютона

Published by:

Незалежна Україна свій вік розп’ятого Христа зустрічає зі зброєю в руках. Це вирок і привілей нашої географії – першими зустрічати дикі орди, що йдуть в Європу – спільний культурний і діловий простір європейських народів. Століттями Росія була жандармом Європи.

Continue reading

Культура Суспільство

Значок

Published by:

… Був серпень 1989-го. Ми з Валею поверталися в місто, яке залишили майже 10 років тому. Місто нашої любові. Тут, у цьому місті, сталися найкращі події нашого життя. І воно було з нами, де б ми не були. Воно вабило. Кликало до себе. Звало – не старою бруківкою і не древніми кам’яницями. Не спокусою сьогочасних принад. Навіть не розмаїттям крамниць і міських закутків – схованих і виставлених на показ, як у борделях. І не гамором вулиць з підкреслено галіційським діалектом. Місто повертало нас до нас самих, тодішніх. Безтурботних і справжніх. Повертало, як блудних синів.

Continue reading

Культура

Віртуальні мандри Україною

Published by:

У часи миру в День Незалежності України доречно було мандрувати нашою неповторною країною. Нині мандрувати складно, однак мандрівка може бути віртуальною. Напр., можна прочитати новий історичний роман Катерини Липи «Сатанів. Тевтонське прокляття» і помандрувати у 15 ст. — часи Грюнвальдської битви, відвідати руські міста — Сатанів, Язлівець, Кам’янець і Кременець, відчути Середньовіччя через прекрасні описи зброї, побуту, одягу, замків, фортець і підземних ходів.

Continue reading

Культура Суспільство

Маленька святкова п’єса

Published by:

Всі російські новини останніх днів схожі на початок пʼєси Подервʼянського… «В ростові палає нафтобаза»… З чорних клубів диму вилазить привид у брудному підодіяльнику… Чхає, кашляє, тре очі… Привид схожий на Молоха, Поплавського і Кличка водночас. Він великий і страшний…

Continue reading