Хвиля Десни » 9 Жовтня, 2024

Daily Archives: 9 Жовтня, 2024

Культура

Недоламаний Бажан

Published by:

Бувають люди незламні — таких одиниці. Бувають зламані — таких вражаюча більшість у часи правління диктаторів. Але є і недоламані, котрі ніби упокорились, але все ж ні… Таким, як на мене, був Микола Бажан, що має сьогодні 120- літній ювілей. Син підполковника царської армії — офіцера армії УНР та прихильниці «громадівської» ідеї, він, звісно, як всі тоді, хотів відкинути старий лад, хотів нового, свіжого, революційного – цього завжди хоче молодь. При всіх владах. А тим паче, якщо молодість співпадає із суспільними завихреннями.

Continue reading

Культура

Сопронюк як дзеркало українства

Published by:

Урешті потрапила мені до рук книжка Олександера Сопронюка «Самотній вовк», яку 2013 року видав неутомний публікатор загубленої у сьогоденні української літератури живих та мертвих письмаків Володимир Даниленко. Що маю про неї сказати?

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Вранішня кава і деякі супутні сентенції

Published by:

Вранішньою кава тільки й буває, та й то не завжди. Всі пізніші спроби причаститися цим дивним наркотиком – то лише спроби. Психоз, невроз, суєта, марнота. Бо справжній кавовий протокол вимагає глибокого внутрішнього й бодай мілкого зовнішнього усамітнення. А де ти його в лиха візьмеш, як не раннім-рано поранесеньку, коли ще всі сплять, усе спить, сонно потягується навіть твій бувалий шлунок. Оце на такий шлунок найкраще пити гарячущу міцну свіжу каву.

Continue reading

Політика Суспільство

… Лишіть у спокої Ізраїль

Published by:

Дивлюся ці новини і, наче б вже не мав чому дивуватися, але… Вугледар здали.., 16 наших хлопців розстріляли впритул.., прокуратура відкриває справу про начебто (!) страту військовополонених…, 6 чиновницьких млн $ на Хмельниччині.., ну, і найбільша проблема — хасиди окупували Умань, Ізраїль нам не допомагає.

Continue reading