Культура

Поет і депутат

75 років тому, 1946-го, М.Т. Рильського було вперше обрано депутатом Верховної Ради СРСР від Житомирщини. З того часу він переобирався кілька разів і залишався народним обранцем до своєї кончини. Нелегкою виявилася дорога до виборців саме в листопаді першого післявоєнного року. Трофейний «опель» батька вийшов з ладу. Йому й довіреній особі Максима Тадейовича письменнику Юрію Дольд-Михайлику довелося пересісти на візок.

Але якими радісними й теплими виявилися наступні зустрічі на батьківщині поета в Романівці! Племінниця Максима Тадейовича Марія Іванівна Рильська-Мартинюк згадує: «…Сиджу я, працюю, коли це відчиняються двері і заходить дядько Максим, за ним старший син Жорж і багато людей з району. Дядько привітався з усіма і каже до сина: Жорж, що ти, не впізнав Марусі? Це ж Маруся, привітайся з нею. Я ледве стримувала сльози радості та гордості за свого дядька. З ним приїхав з Києва письменник Юрій Дольд та фотокореспондент. В село всі вони прибули пізно, бо їдучи з Житомира по дорозі трапилася неполадка з машиною, а потім затяглась зустріч з виборцями в Попельні. Другого дня вся Романівка зійшлась на зустріч. Вона була дуже урочистою, всі були дуже задоволені, що саме односельчанин буде депутатом аж у Верховній Раді СРСР».

… В архіві Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка АН України зберігаються депутатські справи Максима Рильського. Їх кілька сотень. Розподілені по тематиці й напрямкам: квартирні питання – 414, пенсійне забезпечення — 79, охорона здоров’я – 71, прописка, побутово-господарчі – 108, освіта – 80, матеріальна допомога – 34, інші – 186.

З 1951–го року, переїхавши жити в садибу в Голосієво, для зручності відвідувачів М.Т. Рильський вів щотижневий депутатський прийом в квартирі на Леніна, 68. Останній секретар –помічник С.В. Майстренко згадував, що навіть залишаючи місто, Максим Тадейович нікому не довіряв відповідей на листи. Тільки особисто…

Максим Рильський

P.S. «ХД»
Можна тільки уявити скільки б написав віршів Максим Рильський, якби не те його депутатство

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *