Культура

З нової документалістики про Івана Мазепу

Нотатки про документальний фільм Ігоря Піддубного «Назначаю тебя предателем».

Учора в Харкові відбулась презентація кінострічки Ігоря Піддубного «Назначаю тебя предателем». Фільм-роздум, фільм-запитання, фільм-розслідування. Робота «не з коліс», як це часто виходить у документалістів.

Різні місця (Стокгольм, Відень, Батурин, Галац, Харків, Полтава, Короп, Дігтярівка…). Різні ракурси. Дуже багато насиченого матеріалу, деталей. Цікаві думки Т.Таїрової-Яковлевої, В.Яценка, Є.Анісимова (моральність царя-синовбивця і т.п.).

Чесно кажучи, у мене більше претензій до монографій відомих докторів, ніж до цього, реалізованого творчого задуму…

Є «блохи».

1. Різонуло слово «найбагатший феодал» (він був, так скажемо, насправді високопоставленим чиновником, головою тодішнього Нацбанку, тобто збирачем податку не для себе, а для автономії).
2. Усі оті повстання на Правобережжі фінансував і скеровував І.Мазепа (поляки жалілися на це Петру І).
3. Слава Богу, «народного героя», алкаша Палія зачепили «вскользь», поверхово, хоча він не вартий, аби його «чесноти» протиставляли мазепинцям… Ну, але це та інше – загалом маленький дріб’язок… Автори кінострічки занурились у ту добу капітально!

Фільм багатьма моментами актуальний, дотичний до наших проблем сьогодення (гарний приклад стосунків кошового отамана К.Гордієнка та гетьмана І.Мазепи у критичну для України хвилину!).

Я, знаючи емоційний та амбіційний характер І.Піддубного, дуже переживав, що може витворитися щось страшне, завально-претензійне і моторошне… Так би мовити, «не в ту степь». Слава Богу, все вийшло більш-менш вдало та змістовно.

Зрозуміло, було б краще, якби все це творилося українською мовою…
Ну, але російськомовного режисера у всякому разі виправдовує бажання донести болючу правду про Мазепу передусім для тих, хто за «перебриком».

Кремлівська політика щодо України практично за усіх гетьманів нагадувала стосунки мужа-гвалтівника із вільнолюбивою добродійкою-партнершою. У фільмі, до речі є і «про ЭТО». Про «полунички» з життя Петра І розповідає російський фахівець…

Нам треба знати і такі реалії, в яких жив, боровся славний гетьман Іван Мазепа. Фільм, до речі, можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch…

Сергій Павленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *