Суспільство

У нього «рибний» кожен день

Цього пістрявого птаха українці назвали рибалочкою. Назва напрочуд точно розкриває його життєву програму – харчуватися мешканцями ставків, річок, потоків.

Рибу з водної стихії він відловлює практично без промахів. Полювати птах полюбляє із засідки. Для цього обирає собі зручну гілку над плесом і пильно приглядається за тим, як поводять себе у плесі коропці, карасики чи пічкурі.

Досить лише комусь із них зблиснути лускою у верхніх шарах води, як у те місце блискавкою шугає рибалочка. Завдяки чудовій реакції жертва миттєво опиняється в гострому дзьобі мисливця. Впольовану рибину птах завжди перекидає хвостом у горлянку. А потім заковтує її.

А ще він полює, ширяючи над водоймою. Побачивши зграйку рибок, рибалочка починає жваво тріпотіти крильми, немов гелікоптер гвинтами, і зависає в потрібному місці, а потім, діждавшись зручного моменту, рвучко атакує мальків, що втратили пильність.

Дзьоб, схожий на шило шевця, слугує йому не лише засобом для полювання, але й для риття нір, у котрих облаштовує власне гніздо. Викопує він свою домівку в берегових урвищах прямо над водою, щоб було близько до кормової бази. Ніри птах прокладає вузькі і довгі. Через це дістатися ворогові до його гнізда непросто.

Нещодавно я натрапив на домівку рибалочки майже в центрі села Шипинці на Кіцманщині. Облаштував птах її в пологому березі місцевого потічка. Дивно, що пернатий мисливець обрав для свого гніздування цю олюднену місцину.

З одного боку до потічка прилягає приміщення тамтешньої сільради й відвідувачів тут ніколи не бракує. З іншого боку неподалік розташувався приватний відпочинковий комплекс, де теж не бракує любителів пива та чаркування.

Вечорами тут розхитує тишу весела й лунка музика. Але рибалочок це не відлякує. Від музики й гаму їм, звичайно, дискомфортно. Зате усе це компенсується щедрою кормовою базою. Вдосталь риби водиться у сусідніх ставках, про що подбали власники розважального закладу. Є вона і в сільському потічку.

На щастя, на Буковині чисельність рибалочок не зменшується. Та найбільше їх водиться на Кіцманщині та Заставнівщині, на що є своє пояснення. У цих районах багато зариблених водойм. Тут професійно займаються промисловим рибництвом. А саме цього й треба птахам, які носять наймення «рибалочка».

Та хай не лякаються сусідства з ними власники ставків – цей птах не пустить їх із торбами. Відловлює він лише дрібних особин, так звану, сміттєву рибу. За це рибалки повинні вважати його своїм спільником, а не ворогом.

До речі, полює птах і на жабенят та пуголовків, а коли його починає мучити голод, не гребує й іншими гідрофільними істотами. На одному з фото мені вдалося зафіксувати, як він апетитно ковтає впійману жабу.

Василь Бабух

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *