Суспільство

З Днем Незалежності, Америко!

Нині союзник № 1 України, тобто США, святкує День незалежності. Кажуть, наче всі люди однакові. Можливо, це й так, але однакові люди все ж будують різні типи суспільства. США — найдемократичніша і найпотужніша країна світу, країна з дуже складною системою влади, в якій все вирішує закон.

Американська демократія споріднена з українською. Колись Україна буде такою ж єдиною, як і США, бо досвід у наших країн подібний, а Україна така ж молода країна, якою колись були США.

Здавалося б, Південь США надто своєрідний. Одна з героїнь Фолкнера писала своєму родичеві, учасникові І світової: «Кидай ти ту війну, бо це війна янкі, вона не наша», але насправді вихідці з Півдня США ставали у перші ряди захисників своєї держави, бо такою є еволюція єдиного державного механізму, держави, в яку окремі штати об’єдналися добровільно, а не так, як в Росії — завдяки авторитаризму й централізму.

Саме тому досвід США для нас такий важливий, хай сама держава знаходиться на зовсім іншому континенті, хай її громадяни використовують зовсім інші одиниці виміру.

Свободу не спинити, якщо за неї готова пожертвувати своїми інтересами, майном і навіть життям значна частина громадян. Цього, до речі, ми не бачимо в Білорусі, тому Білорусія є там, де вона є.

Згадую у День незалежності США наших союзників із вдячністю і побажаннями процвітання американському народові.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *