Хвиля Десни » 31 Серпня, 2021

Daily Archives: 31 Серпня, 2021

Ексклюзивна хвиля

Рука, зігнута в лікті

Published by:

Ця фотографія згодом десь пропала, але вона точно була. Кілька молодиків стоять у ряд, посміхаються. Мені вони здавалися дядьками, хоча, думаю, мали десь по 25–30 років. Один із них, крайній чорновусець, вирізнявся незворушною міною, а ще тим, що одну руку згинав у лікті, прикладаючи до згину іншу. Незнаний жест мене зацікавив. Батько пояснив, що дядько у такий спосіб показує розмір впійманої рибини. Він, мовляв, затятий рибалка. Звали дядька Миколою Холодним. Я запам’ятав.

Continue reading

Суспільство

Бери, что только можно взять…

Published by:

Про українську нашу корупцію, котра насправді теж має російське коріння. Був такий російський поет українського походження — Василь Капніст, цікава особа в нашій історії, предтеча Миколи Гоголя, автор відомої комедії «Ябеда», яку він написав, переживши купу судів щодо свого маєтку Обухівка у Миргородському повіті.

Continue reading

Культура

Як маєво далеких і давно сухих гроз…

Published by:

Вже при ранковому порозі рідного Грінченкового університету, коли війнуло піднесеним гамором і на приступку зобачив оцю сяйну од урочистості й нуртівливу від щастя ватагу «первачків», раптом тенькнуло щемливо. Акурат 45 літ тому для мене теж почався київський період життя. Студентством. І нас теж посвячували у першокурсники.

Continue reading

Культура

Художнє полотно для іменинника

Published by:

Іван Чендей. Зі Щоденника 1968 р. «Антон Михайлович Кашшай не так давно розповів мені презабавний випадок, що пригодився з ним. До дня народження чи то П.Шелеста, чи то В.Щербицького Закарпатський обком вирішив презентувати художнє полотно імениннику. Запросили Антона до обкому. Тут домовилися з ним, що він намалює один гарний верховинський пейзаж. Коли пейзаж був готовий, за ним було відправлено машину. Запросили й художника.

Continue reading

Суспільство

Над джерелом, у затінку кедра

Published by:

Очікуючи на виступ у санаторії, прогулююся парковою алеєю. Купив морозиво, став під деревом. Мимо проходила молода жінка, зупинилася.
«Ви письменник? Я впізнала вас».
«Дякую».
«І ви просто тут стоїте і їсте морозиво?»
«Просто стою і їм морозиво».

Continue reading

Суспільство

Дивом врятована на «Адміралі Нахімові»

Published by:

35 років тому, 31 серпня 1986-го в Цемеській бухті поблизу Новоросійська після зіткнення о 23.12 з балкером «Петро Васьов» за 7 хвилин затонув пасажирський круїзний лайнер «Адмірал Нахімов» (порт приписки – Одеса). Паніка — найнебезпечний та масовий вбивця. В Радянському Союзі був свій «Титанік»… Круїзне судно мало назву «Адмірал Нахімов», хоча перша назва – «Берлін», бо судно побудовано в Німеччині в 1929 р., а після — трофей СРСР.

Continue reading