Хвиля Десни » 10 Лютого, 2022

Daily Archives: 10 Лютого, 2022

Культура

Роман Максима Дупешка з єдиним ганджем…

Published by:

Дивну назву має роман чернівецького автора Максима Дупешка — «Біля карети під мертвим лисом», що з’явився у Видавництві 21. Але не тільки назвою здивував мене автор. Будова роману подивувала не менше. Навіть не пригадую чи читала коли щось подібне. Річ у тім, що роман не має цілісного сюжету, хоч охоплює двохсотрічну історію однієї родини. Автор виписує цю історію, подаючи на суд читача окремі розповіді про кожне з дев’яти поколінь родини.

Continue reading

Культура

Світлина здетонувала пам’ять

Published by:

Того дня ми родинно «відчахнулися» від туристичної групи, не гайнули разом з усіма за Париж, до грайливих італійських архітектурних і паркових красот мисливського замку сіятельних Філіпів, Луї і Франсуа, звідки приниженому зреченням Бонапартові стелився шлях на острів Ельба. Того дня ми з нашого монмартрівського осідку пішли на Монпарнас. До того меморіалу, куди мені далекого 1993-го так і не довелося дійти за цілісінький місяць навчання в Парижі.

Continue reading

Суспільство

Бути собою

Published by:

Бути собою – це дуже енергоємний і складний процес. Не просто існувати на примітивному рівні, виконуючи найпростіші дії на кшталт їсти, дихати чи ходити на роботу — бо це функції рівня організму, та не людини. Бути собою – це цілий набір заходів, зусиль і намірів, спрямованих на самоосвіту, самоусвідомлення, постійну рефлексію, втримання рівноваги у соціумі і ще безліч всього. Багато з цього ми робимо автоматично, але велику частину – із очевидними і не завжди простими зусиллями.

Continue reading

Культура

Душевна і щира «Збитошна пора»

Published by:

Збірка автобіографічних оповідань Юрія Винничука «Збитошна пора» побачила світ у видавництві «Апріорі». Мушу признатися, більшість історій, що увійшли до книжки, мені знайомі. Щось читала в інших книжках Юрія Винничука, щось читала у його колонках на порталі «Збруч», щось чула з вуст самого автора під час наших дружніх посиденьок. Однак було цікаво і приємно знову зануритися в світ спогадів пана Юрка. Бо такі автобіографічні розповіді є дуже душевними і атмосферними. Їх щирість та відвертість проймає до глибин душі.

Continue reading