Хвиля Десни » 17 Квітня, 2022

Daily Archives: 17 Квітня, 2022

Культура Суспільство

Такий світлий, такий тривожний Великдень

Published by:

Такий світлий, такий тривожний Великдень – перший цієї війни. Передсвяткові прибирання – о-ох, скільки тих шибок помити, килимів витрусити, забутих кутків вимести! З випічкою встигнути, і щоб дріжджове тісто на паски піднялося гарно, і якісь там ще смаколики до столу. А писанки намалювати, а кошика зранку до церкви зібрати…

Continue reading

Культура Політика

Верба б’є! І тут не до сусі-пусі

Published by:

З Вербною неділею, дорогі українці! Почитала у соціальній мережі філософствування щодо того на чиєму боці був би нині Ісус Христос в Україні? Так тут нема що гадати: Ісус на нашому боці! Ще не вистачало нам цього довбанутого рашистського релятивізму, що його поширювала не так навіть російська література, як дебільні критики цієї літератури, розумахи, що заробляють свої грошики і очки на безумі.

Continue reading

Культура

Церква стін і церква Бога

Published by:

Фундаментальна проблема Церкви в тому, що в ній часто більше Церкви, ніж Бога. І тому вона передусім дбає про інтереси Церкви, а не Бога. Багато років поспіль я дивлюся на всі ці нові храми, які будували й будуються в Україні, і не можу зрозуміти: для кого? Людей меншає, кількість активних вірників скорочується ще швидше, то для кого будуються ці величезні храми? Невже й справді сам процес будівництва стін є важливішим за те, скільки всередині буде людей?

Continue reading

Політика

Про Штайнмайера і добропристойність

Published by:

Зеленський відмовився приймати Штайнмайєра! Чорт, аж розчулилась. Перший раз від 2019 р. відчула до керівництва країни особисту вдячність. Так отож, Францю, так отож. Це тобі і від мене прилетіло — за твій спіч про Гоголя й Шевченка на «Форумі європейських письменників» 8.05.2014 (шшшьорт, а десь же й мої з ним фоточки з того дня мають бути, перед початком тої скандальної сесії ми розмовляли, нас знімали, я те все потім в гніві повикидала, щоб і пікселя по мразі мені в компі не зосталось, але в його партійному архіві воно цілком могло зберегтись, от би глянути тепер!..).

Continue reading

Культура

Вольвач і романтична національна туга

Published by:

І все-таки прийшло до мене слово,
Наприкінці прибилось крадькома.
А я вже думав, що мене — нема
І далі бути необов’язково.
Напівпустий розхитаний трамвай,
Якісь колони, осінню набряклі.
Жовтавий присмерк протинали краплі,
І щось мені з’явилося. І край…

(Павло Вольвач. Південний Схід. Львів. 2002)

Continue reading

Політика

путін об’єднує світ

Published by:

Фінляндія готова вступити в НАТО, і я би хотів, щоб це трапилось якнайшвидше. Навряд чи путіну стане сили розв’язувати зараз другий фронт, а це стане для нього дуже сильним ударом по репутації всередині росії. Адже він почав війну в Україні проти розширення НАТО, а воно, хоп — і розширилось з іншого боку.

Continue reading