Хвиля Десни » 4 Жовтня, 2022

Daily Archives: 4 Жовтня, 2022

Ексклюзивна хвиля

Діаманти України – рідне слово і пісня

Published by:

Коли, як не в день української писемності, мови та культури згадати про наш справжній український феномен — українську народну пісню!? У чому ще так щедро втілився талант нашої нації, як не у ній! Фольклористи стверджують, що досі було записано понад півмільйона українських народних пісень. Різновидів її є чимало, проте варто нагади тут хоча б деякі — історичні, епічні, обрядові, родинно-побутові, козацькі, повстанські, стрілецькі, чумацькі. А ще — обрядові й купальські, жартівливі і сороміцькі, колядки й щедрівки…

Continue reading

Суспільство

40 днів світлої пам’яті воїна Ігоря

Published by:

Ігор одружився на моїй юній двоюрідній сестричці 19 років тому. Теж був жовтень. Лише теплий, сонячний, ласкавий. І я зробила їм купу красивих фото… Далі було красиве життя, наповнене взаємною любов’ю, сімейними клопотами, турботою про дітей… Сьогодні родичі знову зібралися на їхньому подвір’ї. Нема господаря… 40-й день його світлої душі, яка вже торує шлях у вічність.

Continue reading

Культура

Мойсей Фішбейн, якому дано було Звідти

Published by:

Неторкані й ґвалтовані, зужиті
Й недоторкАнні, наче польова
Невловна і незаймана у житі
Мелодія, — наснилися слова,
І темрява клубочеться зимово,
І душі нам просотує сльота.
Горнись до мене, мовенятко, Мово,
Неторкана, ґвалтована, свята.

7 листопада 1993
Мюнхен

Continue reading

Суспільство

І окупанти, і рідний «шлак»

Published by:

«Я вам, звісно, співчуваю, но це ким ваш чоловік працює, щоб таку доміну відгрохать?»… Коли я читаю подібні коментарі під відео, де людина розповідає як втратила все і врятувалася з чоловіком та дітьми лише дивом, то просто гидую тим коментатором. Бо це не людина. Це якась оболонка із заздрості і ненависті.

Continue reading

Культура Суспільство

Печена бараболя — королева без корони

Published by:

Печена у вогнищі бараболя – це національна гастрономічна еротика. І повноцінну насолоду від неї розуміємо лише ми. З американців, cкажімо, в яких з бараболею спільна батьківщина, тієї нірвани мало хто знає – бо звиклі до Макдональдсівських смажених в пересмаженій олії або стовчених у пюре цих дуже корисних копалин.

Continue reading