Хвиля Десни » 17 Грудня, 2023

Daily Archives: 17 Грудня, 2023

Культура

Шерех — одна з найвеличніших постатей українського Пантеону

Published by:

Cьогодні — День народження Юрія Шевельова (Шереха). Славіст, мовознавець, історик української літератури, театральний критик. Це одна з найвеличніших постатей в Українському культурному Пантеоні. Але майже невідомий… В своїй «бульбашці» ми звісно знаємо, хто це. І думаємо, що всі так. А воно — не так. Знають Шереха в Україні кілька сотень людей, думаю. Але й це — нормально. Шерех — не з тих людей, чиї портрети мають висіти по школах в рушниках.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

На тиловому фронті без змін

Published by:

Війна продовжується. Її кривавий танок зі смертю далекий від фіналу, і ті «марафонці», які думають що ми за мить від перемоги, сильно помиляються. Згідно провладного наративу, у нас далеко не один фронт… ще є економічний, духовний, культурний, ну, і решта фронтів. Зрештою, за кількості фронтів ми «взули» Третій Рейх, феєричніше «мочимо», аніж «Динамо» — «Барселону» в 97-му!

Continue reading

Культура Суспільство

Концепція «відкритого суспільства»

Published by:

Давно (років з 20) не дивлюсь російське кіно і серіали. Натомість деякі американські серіали дивився уже по кілька разів. Серед них до теми виділю серіал “Юристи Бостона”. Бостон — це там, де уславлений своїми випускниками університет Гарварда. У серіалі є сезон, де найвправніші, найкмітливіші юристи вирішують, що їм робити з китайськими інвесторами, які купили їхню юридичну фірму з усіма лахами.

Continue reading

Культура

… Лишається «осідлати тигра»

Published by:

Остання теоретична книга Юліуса Еволи — «Осідлати тигра». По суті це його заповіт. Шлях радикального заперечення. Стоїчний. Мужній. Шляхетний. Нігілістичний. І тому особливо привабливий. Евола розглядає «онтологію тигра» в історичному контексті та ідентифікує Сучасність як епоху деградації та занепаду. Те, що відповідає індійським доктринам про послідовність юг (крита-юга, третя-юга, двапара-юга, калі-юга) чи античного вчення про зміну століть – золоте, срібне, мідне та залізне. (Детально версію змін цивілізацій Евола описує у своїй книзі «Повстання проти сучасного світу»).

Continue reading

Суспільство

Злети і падіння Віті Резервуара

Published by:

Вітя на псевдо Резервуар був підпільним тарологом, демонологом, відуном і жрецем. Це все одночасно. Хоча насправді він був звичайний поц, як про таких завжди казали в Чернівцях. Його довго ніхто не помічав, бо таких було багато. Але одного разу його зробили начальником. Невеличким, але начальником. У нього було двоє чи троє підлеглих і старенька службова «Волга».

Continue reading

Культура

Анатомія Пристрасті

Published by:

Цього вірша виданий поет ХХ століття Микола Холодний написав під час «вінницького періоду» свого життя. До певної міри, я причетний до народження твору, знаю особисто його героїв. Вірш віддзеркалює останню залюбленість Холодного в жінку – з багатьох попередніх, які, на жаль, також були нещасливими.

Михайло Каменюк

Continue reading

Суспільство

Читати минуле по старих светрах…

Published by:

Іноді хочеться повернутись в один із тих дитячих сховків, де пахне яблуками, старими лижами і мишами. Сидіти у темряві на мішку лущеної кукурудзи і слухати як вітер завиває на стриху і в комині, кидає снігом крізь шпари у цеглі і поруч одвірків.

Continue reading