Культура

Автор «Міста»…

123 роки від дня народження Валер’яна Підмогильного – одного з найвидатніших прозаїків українського «Розстріляного відродження». 3 листопада 1937 року, до двадцятилітнього ювілею “Октябрськой революции”, розстріляний разом з Миколою Зеровим, Валер’яном Поліщуком, Григорієм Епіком, Лесем Курбасом, Миколою Кулішем, Мирославом Ірчаном, Юліаном Шполою та ін.

У творчому доробку Підмогильного – переклади творів Анатоля Франса, Бальзака, Мопассана, Стендаля, Гельвеція, Вольтера, Дідро, Альфонса Доде, Проспера Меріме, Гюстава Флобера, Віктора Гюґо, Жоржа Дюамеля, які за своєю стилістичною точністю та мовною віртуозністю і досі вважаються неперевершеними.

Серед оповідань, повістей, романів Підмогильного окреме місце займає роман «Місто», – одна зі знакових книг минулого століття.

Роман «Місто» з’явився в 1928 році. Він написаний в модерністській стилістиці з використанням деяких моделей французького роману XIX ст. (щось на кшталт роману Мопассана «Милий друг»).

У романі «Місто», вперше від традиційної селянської соціальної тематики, акцент переноситься на урбаністичну проблематику, порушуються філософські питання буття, аналізується психіка героїв, а конфлікт розгортається між людьми з різними світоглядами. Тому роман «Місто» по праву вважається першим урбаністичним романом в українській літературі, з новими героями, проблематикою та манерою оповіді. Обов’язково прочитайте.

Сергій Чаплигін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *