Політика

Електорат шукає рятівників

Про наслідки потурання Путіну… Уже зрозуміло, щодо цього західні аналітики помилилися. Йдеться не про зелене світло для окупації Тайваню чи країн Балтії. Неспроможність коаліції західних країн допомогти Україні й Ізраїлю веде до стрімкого зростання авторитету Москви у консерваторів в різних кінцях світу.

Спочатку на арені з’явився Путін і сказав, що Росія проти гомосексуалізму, фемінізму, глобалізму і сучасної фінансової системи, що збудована архітекторами-диктаторами США. Натхненні успіхом Путіна в Європі ( і Крим взяв і Європу газовими трубами обплутав) консерватори США виносять в 2016 році на вершину влади абсолютного фріка Дональда Трампа, який аж млів, коли стояв поруч з Путіним на зустрічі в Хельсінкі — яка честь з вождем світового консерватизму ось таr запросто…

А потім в Європі дивну метаморфозу пережив Орбан і Дуда, Ердоган, а за ними і Беньямін Нетаньяху. А потім в бундестаг ввійшла партія правих популістів “Альтернатива для Німеччини” і число її партійців зараз стрімко зростає. А недавно перемогу на парламентських виборах в Нідерландах здобув правий націоналіст Герт Вільдерс. А тепер вже праві радикали з Угорщини й Румунії (зачекайте, скоро будуть і в Польщі) стали відверто висловлювати територіальні претензії до поруйнованої України.

Путін, як і Гітлер у свій час, став каталізатором правого перевороту у західному світі. Він очолив світовий рух консерваторів. Виборці втомилися від ліваків-лібералів. І забули, до чого може призвести крен до правого популізму.

Ліберали всього світу розгублені. Вони розмахують цифрами небувалого економічного росту, небаченним матеріальним благополуччя жителів Європи і США і відверто не розуміють, чим невдоволені виборці, які на виборах до Європарламенту можуть привести в червні цього року сотні орбанів і вільдерсів.

А питання в цінностях. І вони — як би нас не гіпнотизували економісти й фінансисти з науковими ступенями — не зводяться до валового національного продукту і доходів на душу населення. Ще в дискусіях кінця 19 століття між соціал-демократами таку філософію називали “примітивним економізмом”. Виборці бачать, що ліво-ліберали неспроможні подалати виклики сучасності. Культ процедури і бюрократії – слабкі інструменти перед тиском ісламського фундаменталізму, небаченої стихійної і організованої міграції, деградації будь-яких ознак національної ідентичності. Електорат шукає рятівників. І Путін з Трампом — тут, як тут.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *