Хвиля Десни » 29 Січня, 2021

Daily Archives: 29 Січня, 2021

Суспільство

«Червоні бурячки» на полі програної війни

Published by:

На світлині угорі — Матвій Данилюк. Єдиний з крутянців, який вижив у бою під Крутами і дожив до Незалежності України. До кінця життя зберігав вірність українській ідеї. Помер в 1994-му у віці 102 років в невеликому селі Ватинці за 50 кілометрів від Луцька. На іншій світлині — його правнук, боєць спецроти «Світязь». Загинув у 2014-му в Іловайську.

Continue reading

Культура

Тендітні хлопці з романтичним запалом

Published by:

Сьогодні день пам’яті Героїв Крут. Моторошна загибель юнаків, кров яких заклала чи не перший підмурівок майбутніх українських перемог. Тодішні київські філістери – тьма-тьменна! – байдужі до всього українського, були готові підставлятися під нагаї будь-якої влади. І тендітні хлопці з усім романтичним запалом повірили Тарасові Шевченку, братству тарасівців, Іванові Франку, повірили Великим Українським Мертвим, і малочисельній пасіонарній інтелігенції.

Continue reading

Культура

Чорна гайворонь над Крутами

Published by:

Їх спершу катували, а потім повели на розстріл. 27 київських студентів і юнкерів, які в тій страшній м’ясорубці 29 січня 1918 року втратили орієнтацію і вийшли прямо до рук російських звірів. Гімназист Київської Української Гімназії Григорій Пипський перший заспівав Український Гімн. За ним заспівали решта. Поки кулі не примусили їх замовкнути назавжди.

Continue reading

Суспільство

Де доживати віку?

Published by:

Не дай, Господи, зустріти одиноко глибоку старість в Україні. До такої застороги спонукали мене і вислови чинного президента щодо харківських стариків-погорільців, яких до «будинку пристaрілих» віддають «невдячні діти»… За цю необдуману, дурнувату фразу гаранту вже добряче «насипали».

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Як мене рецензували два Шевченківські лауреати

Published by:

Добродій Василь Чепурний – чоловік поважний. А тут, візьми, його недавній допис «Люлька Шевчука диміла і в Чернігові…» викликав у мене лукавеньку усмішку в кутиках уст. Ще б пак! Читаємо, зокрема: «Взагалі ж Валерія Шевчука я вважаю – давно, з непохитним переконанням – достойним Нобелівської премії, бо, скажімо, «Ім’я троянди» Умберто Еко «списане» із Шевчукових писань».

Continue reading

Суспільство

День мого народження

Published by:

Оце в такий час 84 роки тому мама народила мене. Десь близько 5-ї години ранку. Правда, сніги тепер не ті. Тоді Катеринопіль так завалило снігом, що мій батько, вже відомий у селі тракторист, сів не на трактор, а взяв у колгоспі сани й пару коней та й поїхав до лікарні за три кілометри маму й мене забирати.

Continue reading