Хвиля Десни » 26 Квітня, 2022

Daily Archives: 26 Квітня, 2022

Ексклюзивна хвиля

«Грязь москви»

Published by:

Прозріння через страх знищення, денацифікування чи імітація патріотизму як данина моді? Це питання мучить мене давно. Не з початку активної стадії війни і навіть не з Революції Гідності. Ще 2003 року, коли під час помаранчевого Майдану весь світ зрозумів, що українці це сила, а Україна – не окраїнна область рашки, бути патріотом стало модно і багато хто почав вивчати культуру, мову та історію своєї країни. Хтось це робив через прозріння, щоб нарешті самоідентифікуватись, а хтось як данину моді та можливість «вилізти».

Continue reading

Політика

Втішні повідомлення з Німеччини

Published by:

Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що США «зрушать небо і землю» для підтримки України у боротьбі з російським вторгненням. Сказав сьогодні в Німеччині на авіабазі Рамштайн, про що повідомляє агентство AFP.

Continue reading

Політика

Чекаємо рішень на базі «Рамштайн»…

Published by:

Німеччину продовжують переконувати надати Україні важке озброєння. І, здається, німецький уряд схиляється до того, аби дозволити постачання Україні зенітних танків Gepard з промислових запасів Бундесверу. За цими даними, виробник Krauss-Maffei Wegmann (KMW) має отримати «зелене світло», аби експортувати танки Gepard до України.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Порцелянове безсоння

Published by:

Оця війна з кацапськими сатанистами не дала нам можливості в кінці березня у Фастові урочисто вручити Міжнародну літературну премію короткої прози імені Василя Портяка. Цю премію за 2021 рік виборола літераторка з Кропивницького Надія Гармазій за оповідання “Порцелянове безсоння”. Вітаємо переможницю!

Василь Трубай

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Вимушена зупинка у Швабії

Published by:

За неповні два місяці війни з російськими загарбниками стільки спресувалося подій, думок, переживань, страху і відчаю, радості і сподівань, і стільки загалом людей зустрілося, що все те в мирному житті снувалось би десятиліттями! Дві ночі у підвалі під обстрілами, три снаряди прямого попадання – і сусідська квартира в нашій багатоповерхівці зяяла діркою наскрізь… Вимушена втеча з опівнічного Ірпеня під кулями кадирівців, три доби руху запрудженими шляхами на захід України…

Continue reading

Політика

Порошенко і Зеленський – вже не «вороги»

Published by:

Мушу написати таку неочевидну для багатьох річ. Політичного протистояння між теперішнім президентом і минулим президентом більше не існує. І воно навряд чи коли-небудь повернеться. В Україні зараз нема політики. І наше особисте ставлення до усіх президентів України, починаючи від Кравчука і завершуючи Зеленським, зараз не має жодного значення. Бо зараз ми боремося за те, щоб зберегти інститут президентства України в принципі, чесні вибори, мову та всі інші інституції і ознаки нашої державності.

Continue reading

Культура Суспільство

Совковий брєд добродія Резнікова

Published by:

Місто-герой, що його перейменують на місто героїв, — це черговий совковий брєд. Не хочу ображати Резнікова, але треба думати, коли пишеш якийсь закон чи постанову, а не викручуватись після написаного. Невже ж так складно відмовитися від совкового спадку в мові? Складно, якщо читати соцреалістичний брєд. Саме тому й треба читати в школі ті твори, які змінюють саму мову і спосіб мисленння українців, ба, сприйняття ними світу.

Continue reading