Хвиля Десни » 12 Червня, 2022

Daily Archives: 12 Червня, 2022

Культура Суспільство

Зелена неділя під гронами зірок

Published by:

Завжди обожнювала складати «напівдикі» букети. Це тягнеться із далеких Зелених неділь дитинства. Моя бабуся Марія, хай галявини чебрецю стеляться їй під ноги у її засвітах, була таки дивовижною жінкою. Вона розуміла природу і не визнавала науково-технічного прогресу: прогнала дрючком електриків і до кінця життя світила гасовою лампою. Не затримався довго і великий, обтягнутий зеленим сукном радіоприймач — йому навік заціпило після добрячого удару рогачем після того як він зненацька надто голосно заверещав, саме в ту мить, коли бабуся хліб у піч ставила. У ці хвилини мала тихо нишкнути навіть я, непосида і «вєхра» (тільки далеко згодом, уже в дорослому житті, збагнула що у бабусі це була жіноча форма від слова «вихор»).

Continue reading

Культура

Без диктаторів і респіраторів

Published by:

Нині Трійця, котра в Україні зветься ще Зеленими святами. І президент у нас (дивний збіг!) Зеленський. Саме зелений колір спонукає мене до цього допису. Світ все ж живе ідеєю прогресу, прогресу ж протистоїть архаїка. Україна — однозначно на боці прогресу. Адже вихід із кліматичної кризи можливий лише завдяки розвитку зеленої енергетики, тобто за умови відмови від російського газу і нафти.

Continue reading

Політика

Поради «діда» Джо

Published by:

Сигнал, який Вашингтон надіслав цими днями Києву не вельми приємний. Зрозуміти його непросто: не поспішай поперед батька в пекло? Чи навпаки: «не паси задніх»? Хоча Укрїна і народ України вже четвертий місяць мають пекельне пекло. I, мабуть, ще й тому, що наш президент не квапився дослухатися до порад «діда» Джо.

Continue reading

Суспільство

Мій любий Києве!

Published by:

Напередодні Свята Трійці ти завжди особливо зелений, сонячний і теплий. Плоди твоїх каштанів щедро наливаються, аби згодом, дозрівши, впасти перед кимось на землю. Кияни вірять, що це на щастя. Так і буде: з врожаєм нових каштанів настане перемога України. І твоє щире, гостинне серце, нині стривожене й зболене жахіттями війни, знову запросить у гості всіх своїх справжніх друзів з усіх світів.

Continue reading

Суспільство

Вони не знають, з ким звязались

Published by:

Мало хто знає, але ж я колись займався спортивним орієнтуванням. Бігав, наче страус. Що таке спортивне орієнтування? Біг + інтелект. Ти маєш пройти маршрут через визначені КП. Наї*ати там, практично, не можливо. Бо на кожному КП свій унікальний маркер проходження. Тож, цей вид спорту допомагає рішуче подолати топографічний кретинизм, застосовувати стратегію щодо виконання завдань, змушує тримати темп, аби показати найкращий результат.

Continue reading

Політика

Шкідливо й непрозорливо із тим Невзоровим

Published by:

Невзорову дали українське громадянство за те, що він протистоїть Путіну на пропагандистському фронті, Абрамовичу хочуть дати за порятунок сотень тисяч цивільних українців, Фрідману, бо він платитиме Україні податки. Як після усіх цих винятків Україна вимагатиме від Заходу дотримання санкцій проти Росії?

Continue reading

Культура

Моє село

Published by:

Іркліїв — велике село, давнє. А Іркліївська сотня (1648-1782 рр.) — одна з найстаріших лівобережних реєстрових козацьких сотень. Мій прапрадід Павло Григорович Чепинога ще жив у тих часах. За переказами родичів, Павло був моряк. Де і навіщо він в ті часи знайшов море — хто його зна? Якось у нас зупинявся Богдан Хмельницький, коли їхав на перемовини з поляками.

Continue reading