Хвиля Десни » 12 Лютого, 2023

Daily Archives: 12 Лютого, 2023

Культура

І Степанові Колеснику – 91 рік!

Published by:

Українському читачеві прізвище Колесник на слуху, бо в різний час Степан Павлович працював у багатьох відомих в Україні газетах, але найбільше – в «Сільських вістях». А ще головував у Київській організації Спілки письменників України та був секретарем Спілки письменників України. Немало часу в своєму житті присвятив журналістським мандрам: од зелених Карпат до сивого Паміру, від Арктики (Ямал) до Венеції, Риму, Афін, Олімпії, Відня, Будапешту.

Continue reading

Культура

Василю Яременку – 91 рік!

Published by:

Василь Васильович Яременко, слава Богу, зустрів 91-шу зиму! Це – дивовижний професор, літературознавець, провідник українського слова, національної культури та літератури. Правда, про себе у Вікіпедії написав скромно: бібліофіл, а ще ж володіє словацькою, польською, німецькою, чеською, старослов’янською мовами.

Continue reading

Культура

Базилевський знову «їде у Глеваху»…

Published by:

Короткий огляд газет… Читав, читаю і, сподіваюсь, читатиму газети, як і всі культурні люди. Звісно, одесько-нью-йоркський громадянин Смілянський робить все, щоб передплату і українське друковане слово винищити, але наразі поки боремось… Отримав нарешті перші числа «Української літературної газети», «Літературної України» і чергове число в новому році «Слова просвіти». Серед трьох газет остання — найцікавіша. І добором матеріалів про Павличка, який відійшов, і статтею Миколи Тимошика «Оборонці «русского міра» в Чернігові здалися. Але лише частково» — про перейменування бібліотеки імені Королєнка.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Гіркий запах батька

Published by:

Коли алкоголь уже майже допитий, а склянка на столі стоїть понура й нервова, як вивих у темряві, перед очима, як і завжди холодним вечором, проступає вікно з важкими коричневими завісами. З темноти проступають балконні двері, вони напіврозчинені, і крізь них у кімнату залітає цементний пил і запахи двору – погнутої дитячої гойдалки і нерухомого зимового піску. У кімнаті запахи ламаються, надщерблюються, стають важкими й загрозливими, як моя неспроможність будь-коли, хоча б на короткий час, вийти звідси і глибоко вдихнути.

Continue reading

Суспільство

Попереду важкі бої і наша перемога!

Published by:

10 березня 2022 року перший підрозділ батальйону «Дніпро-1» вирушив на Донбас для виконання бойових завдань… 11 місяців жорстоких боїв на території окупованих Донецької, Харківської і Луганської областей назавжди вписані в героїчний литопис історії нашого бату: Велика Новосілка, Старомихайлівка, Слов’янськ, Краматорськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Новодружеськ, Воронове, Борівське, Сиротино, Лисичанськ, Куп’янськ, Ізюм, Лиман, Терни, Торське, Майорськ, Ямпіль, Кремінна,
Бахмут…

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

«Московіада» і московські пивні павільйони

Published by:

Кілька днів тому завів розмову про «Московіаду» Юрія Андруховича. Сьогодні — моє бачення того, хто і як розпивав у тодішній Москві пиво… На початку 80-тих там стояло доволі багато невибагливо облаштованих споруд, так званих «пивних павільйонів»: практично всі вони працювали тільки теплої пори року. Як вже писав, у тодішній імперській столиці лише бар «Саяни» на Калінінському проспекті міг претендувати на звання пивного: лише там були сидячі місця, приглушене світло, а до пива подавали спеціальну закуску кількох сортів.

Continue reading

Суспільство

«Як слово наше озоветься…»

Published by:

До блогерів мені, звичайно, далеко, «як куцому до зайця». Та й не прагнув ніколи того статусу. Коли ж на дозвіллі пишу щось у соціальних мережах, то виключно для того, аби лиш поділитися інформацією, власним баченням тієї чи іншої ситуації з друзями і близькими мені людьми. Просування власної сторінки і хайп навколо якоїсь теми – то взагалі не моє. Та ось нещодавно, сам того не бажаючи, мимоволі став причиною інформаційного ажіотажу: тижнів зо два тому опублікував у ФБ допис про загрозу екологічної катастрофи у Каховському водосховищі внаслідок підриву російськими окупантами кількох запірних шандорів на греблі Каховської ГЕС.

Continue reading