Культура

Новелістика Галини Лицур-Щадей

Ця книжка особлива. Вона сама мене знайшла. Мабуть, хтось добре знав, які слова були мені потрібні саме зараз. Йдеться про книжку Галини Лицур-Щадей «Таке життя», якою я розпочала читацьке літо. Це збірка новел та оповідань, пронизаних глибоким філософським змістом, що збурюють та здіймають шквал емоцій.

Частина новел написана від першої особи. Саме ці розповіді надзвичайно щирі, особливо там, де про дитинство. В кожній розповіді я впізнавала себе, своє сільське дітвацтво. Згадалося, як круто, хоч і трохи лячно, було їхати зверху на величезній горі пахучого, добре висушеного сіна, яку поволі, під вечір везли додому, змучені за довгий літній день, коні. Як пахли і смакували прості домашні страви, ті самі, що і в дитинстві авторки. Дарма, що може трошки не так називалися. Бо в тій її затерці я таки впізнала нашу стиранку. І теж так, як і у її дитинстві, була у нас страшна баба, якою лякали малих дітей, і називали її Бабулінка.

А ще до глибини душі стривожила розповідь про Лікаря, бо теж зовсім недавно такого хірурга Бог і мені дарував. І теж здавалося, що крила ангельські у нього за спиною…

Розповіді про людей у збірці переплітаються, як коріння прадавніх дерев. Декотрі з оповідань, ніби притчі, що примушують задуматися, звірити свої думки та вчинки з тим, що щойно перечитала.

Читати новели Галини Лицур-Щадей будо для мене справжньою естетичною насолодою. Новелістка напрочуд тонко володіє мистецтвом слова. Звороти, епітети, метафори — все вельми вицігорно і до ладу припасовано. Здається, слова ллються приємним потічком до твоєї свідомості, і хочеться смакувати цей животік, як добре вистояне вино.

Принагідно складаю шану видавництву «Піраміда» (Літературна Агенція Піраміда) за гарну поліграфічну роботу. Книжка дуже красива, її приємно торкатися, а шрифт дозволяє зручно читати навіть при не надто доброму освітленні.

Книга «Таке життя» увійшла до довгих списків премій «Книга року ВВС – 2019» та «ЛітАкцент». І така висока її оцінка літературною спільнотою є цілком заслуженою.

Щиро тішуся, що через нову книгу Галини Лицур-Щадей спізнала її багатий внутрішній світ. Сподіваюсь, вона тішитиме нас ще не однією цікавою збіркою, а, може, і великим фундаментальним романом.

Галина Новосад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *