Культура Суспільство

Про випробування, любов і гумор

Одні вважають мене диваком, інші непрактичним дурнем, треті – мудрим. Усі вони недалекі від істини. Адже з точки зору індивіда з когнітивним дисонансом — світ населяють дурні і лише він, індивід, розуміє і знає, що відбувається насправді. Це, так би мовити, вступ.

… Сьогодні утретє за пару днів наштовхнувся на цитату з праці психолога Віктора Франкла, про те як «першими зламалися ті, хто думав, що скоро все це закінчиться…» — це з натяком на війну, яку ми переживаємо. Вислів із розділу «Психолог у концтаборі».

Саме про працю ми говорили з Олегом Головатенком у неділю, 30 січня, гуляючи в Чернігові на Валу. Розуміли, що вторгнення раші уже невідворотнє і на нас чекають величезні труднощі, до яких треба бути готовими. На той час розвідки уже опублікували плани орків створити гетто чи концтабори для просіювання і «денацифікації» тих, хто боровся, має проукраїнські погляди і захищатиме Україну.

Переказував Олегу основні посили цієї праці Франкла, що людина здатна перенести ВСЕ, тортури і страждання. Але за однієї умови, якщо вона має мету чи ідею і бачить її втілення у майбутньому. Тобто людина бачить сенс життя у майбутньому. Те, заради чого потрібно жити…

… Книгу купив, як видно з фото, у січні 1992-го. Тоді наїздами навідувався до центральної наукової бібліотеки у столиці – писав диплом в Інституті літератури у відділі (рукописів) Сергія Гальченка…

…Так ось ця книга Віктора Франкла, як іще кілька розумних книг, формували характер і особистість. Адже читав з олівцем, а подекуди і ручкою, бо хотілося закарбувати мудрість і увібрати її та повертатися до книги знову. Можна безкінечно цитувати праці вченого з психології, наведені в книзі, але я подаю лише кілька фото. Ці твори і рядки закладали принципи поведінки, волі, сили духу, любові, ставлення до жінки, гумору, які уже були посіяні іншими мудрими книгами.

…А щодо людей, які намагаються нас зневажити чи вознести, вчиніть як песик Патрон – махніть на них хвостом або засніть і не звертайте уваги. До речі, у Франкла є цілий розділ, як подолати негативні наслідки будь-чого, впливаючи на свою ж психіку.

Владислав Савенок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *