Хвиля Десни » 5 Серпня, 2022

Daily Archives: 5 Серпня, 2022

Культура

На спогад Юрію Хорунжому

Published by:

Сьогодні, 5 серпня народився Юрій Хорунжий… Подумки пишу листа, отак і споминаю минуле, пов’язане з колегою по перу, Юрієм Михайловичем Хорунжим, письменником. … Сиджу в залі другого поверху Спілки письменників, на столичній вулиці Банковій – ти, Юрко, презентуєш Громадський та літературний журнал Всеукраїнського Товариства репресованих «Зона». Тут сидять твої однодумці, члени редколегії видання – Пантелеймон Василевський, Василь Гурдзман, Володимир Косовський, Левко Лук’яненко, Євген Пронюк, Євген Чередниченко, колишні політв’язні, шанувальники твоєї творчості.

Continue reading

Культура

Літо також не беззбройне

Published by:

У Національному музеї літератури України відбулась презентація поетичної збірки «Весна озброєна», упорядник Михайло Сидоржевський. До книги твори 142 авторів з віршами про Україну, наших героїв і нашу майбутню Перемогу. Видавець – «Ліра-К».

Микола Гриценко

Continue reading

Культура Суспільство

Навіщо літературна мова, «єслі» і «воопще»…

Published by:

Зненацька виникла дивна дискусія…. Я ревно ставлюся до літературної мови і іноді виправляю російські кальки. Але мені раптом написали в соціальній мережі: не заважайте нам користуватися нашою говіркою… Мені здавалося, що для інтелігентних людей літературна мова має бути нормою. А вживання суржику — хіба що для якогось колориту.

Continue reading

Культура

Місячна доріжка Вікторії Стах

Published by:

Вдиха цигарка ще теплим носиком
прозорий спокій (парфумний трішки).
Ступа навшпиньках на білу постіль
доріжка місячна — смугастий бісик.
Смугастий бісик, смішний, мов гномик,
ворушить тіні на простирадлах.
І сварять пальцем старенькі ходики.
…Гріховна казка. Хмільна балада…

(Вікторія Стах. Побачення біля трансформаторної будки. К. 1991)

Continue reading

Культура Суспільство

Про випробування, любов і гумор

Published by:

Одні вважають мене диваком, інші непрактичним дурнем, треті – мудрим. Усі вони недалекі від істини. Адже з точки зору індивіда з когнітивним дисонансом — світ населяють дурні і лише він, індивід, розуміє і знає, що відбувається насправді. Це, так би мовити, вступ.

Continue reading