Політика

Дипломати… у чорних плащах і масках

Посол України в Молдові Марко Шевченко був запрошений в МЗС Молдови «на килим», де державний секретар Думітру Соколан вручив йому офіційну ноту для глави МЗС України Дмитрa Кулеби. У цій ноті Молдова просить зняти дипломатичний імунітет з військового аташе при посольстві України Сергія Сметанюка з метою залучення його до кримінального розслідування та притягнення до відповідальності.

У ноті також є звернення про одержання дозволу на проведення обшуку в автомобілі посольства України, закріпленому за Сергієм Сметанюком. Правоохоронні органи Молдови підозрюють військового аташе Сергія Сметанюка у його причетності до викрадення і нелегального перевезення з Молдови в Україну скандального корумпованого суддю-втікача Миколи Чауса.

Про це йдеться в записці посольства України в Молдові на ім’я міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Копію записки журналістам передав лідер політичної партії Молдови «Partidul Nostru» Ренато Вусатий. Він відмовився повідомити, хто передав йому цей конфіденційний документ, але переконує, що джерело надійне.

Наміри звичайно справедливі. Адже покарати суддю-хабарника — варто. Але викрадати азилянта (прохача притулку) у дружній нам країні за допомогою дипломатів і під дипломатичним прикриттям з використанням автомобілів на дипломатичних номерах — це поза межами будь-якого здорового глузду і є жахливим порушенням міжнародного права і прав людини.

У цей божевільний вчинок не хочеться вірити. Ця скандальна історія більше нагадує сюжет телевізійного бойовика. Однак, на жаль, це сумні реалії нашого сьогодення. Адже і в перевезення контрабандних цигарок українськими дипломатами також не вірилось…

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *