Політика

Путін хоче побалакати…

30 грудня президент США Джо Байден і його російський колега Володимир Путін проведуть телефонну розмову. У розмові з Володимиром Путіним президент США ніби то має намір заявити, що Сполучені Штати «хотіли б побачити повернення російських військ, розташованих вздовж кордону з Україною на місця своєї постійної дислокації».

Байден також ніби то має сказати Путіну, що США посилять країни НАТО додатковими військами, особливо на східному фланзі, якщо Росія не припинить ескалацію збройного конфлікту в Україні.

Сполучені Штати вимагають, щоб понад 100 тисяч російських військовослужбовців, які скупчилися поблизу України, негайно повернулися до своїх баз постійного перебування. Якщо ж цього не станеться – на Росію чекають численні санкції, які США готує разом з європейськими колегами.

Про таке повідомив один із наближених до Джо Байдена чиновник Білого Дому американському журналісту при держустановах США Джек Детч. Як пояснив мій американський колега, Володимир Путін сьогодні сам ініціював проведення термінових телефонних переговорів з Джо Байденом. Однак, що саме спонукало Кремль на цей крок, наразі не відомо.

Чиновник Білого Дому повідомив, що на наступний місяць заплановано три міжнародні формати для переговорів з Москвою, аби послабити військове нагнітання Росії на кордоні з Україною:
10 січня відбудуться прямі переговори США і Росії через діалог зі стратегічної стабільності, який очолює Держдеп Сполучених Штатів;
12 січня у Брюсселі має відбутися засідання Ради НАТО-Росія на рівні міністрів закордонних справ;
також у січні буде проведена зустріч високопосадової делегації Росії з керівниками ОБСЄ.

А що заявлятиме Путін?
Путін і далі вимагатиме підписання угоди між Росією і НАТО про припинення просування Альянсу на Схід до кордонів з Росією. І це стосується не лише України, але і Грузії.

Що ж, початок Нового року обіцяє бути напруженим і цікавим. З прийдешнім Новим роком, друзі!

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *