Політика

Твердий голос із Овального кабінету

Ветеран американської дипломатії, професор Деніел Фрід (Daniel Fried) так коментує виступ Джо Байдена в розділі «Україна й Ізраїль». Байден наводить аргументи, які обидві сторони можуть прийняти для пакету допомоги Україні та Ізраїлю. Довгоочікувана промова Байдена в Овальному кабінеті, присвячена Україні, дала зрозуміти американській громадськості та всьому світу, що підтримка України, а також Ізраїлю є пріоритетом національної безпеки та твердо відповідає американським інтересам.

Як сказав президент, «американські цінності будуть під загрозою, якщо ми підемо з України». Це не та позиція, від якої уряд США чи люди легковажно відмовляться.

Промова президента відбулася в критичний момент, оскільки підтримка допомоги Україні постала під сумнівом на Капітолійському пагорбі, головним чином у Палаті представників, незважаючи на опитування, включно з опитуваннями Quinnipiac, оприлюдненими цього тижня, які показали, що більшість виборців розуміють, що підтримка України відповідає національним інтересам США.

Прямо пов’язуючи жорстокий напад ХАМАС на Ізраїль і вторгнення Росії в Україну, Байден дав детальний огляд причин того, чому підтримка наших союзників Ізраїлю та України залишається необхідною та терміновою.

Він прямо визнав, що ці конфлікти можуть здаватися далекими, і, відчуваючи відокремленість, громадськість запитує, чому те, що відбувається в Ізраїлі та Україні, має значення для американців. Байден навів вагомі аргументи, які обидві сторони можуть використати, щоб підтвердити те, що ці зусилля в інтересах США. І тому Байден оголосив, що надсилає терміновий запит до Конгресу щодо значного пакету допомоги як для Ізраїлю, так і для України, і для чого знадобиться підтримка і демократів, і республіканців та стати законом США.

Можливо, він розумно не назвав точну ціну пакету допомоги (як повідомляється, близько ста мільярдів доларів), але переконливі аргументи в поєднанні з включенням допомоги Ізраїлю значно ускладнюють завдання тим, хто може виступати проти передачі допомоги Україні і піти проти цього президентського запиту.

Бо, як сказав Байден, ми не можемо дозволити терористам перемогти. І якщо ми не надамо Україні та Ізраїлю допомогу, яка їм потрібна, щоб захистити себе, ми наражаємо їх на небезпеку, а також себе.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *