Суспільство

Геть істерику і страх, покладаємось на здоровий глузд

Народе, спокійно! Хочу заспокоїти всіх, хто думає, що коронавірус Covid-19 — найстрашніша проблема людства. Є добра новина, фактор його росту сьогодні 0,96. Все, що близько 1 — добре, що нижче 1 — дуже добре.

Якщо ви слідкуєте за кількістю померлих в Італії і лякаєтеся цифр 500-800 за день, поясню вам контекст ситуації. Італія ввела карантин через 40 днів після задокументованого першого випадку, ввела карантин вже тоді, коли медики три дні користувалися протоколом пріоритету вибору пацієнтів кому віддати вентилятор, якщо на всіх не вистачає.

Якби Італія чи інші країни Європи ввели карантин так, як це зробили наші медики, то сотень померлих за день не було б.

Повернемося до статистики, якщо ви слідкуєте за смертністю, ви живете, щонайменше на 2 тижні позаду реального стану справ. Щоб бути в курсі онлайн, треба розуміти, що 5 днів у середньому йде від початку температури до погіршення стану і госпіталізації в лікарні, ще пару днів йде від госпіталізації до переведення в інтенсивну терапію, ще пару днів до необхідності вентиляторної підтримки і ще пару днів до летальності або до розрішення пневмонії і видужання.

Тому, не слідкуйте за летальністю, бо це наслідки подій, щонайменше, 14-денної давності.

Хочете бути в курсі подій, слідкуйте за фактором росту епідемії. Враховуючи, що Китай вже справився з епідемією, то нам потрібно орієнтуватися на цифри без Китаю. Отже, сьогодні в світі відсотковий показник — 0,96.

Маніпуляції, істерики, героїзм, страхи — відкидаємо. Будьте раціональними. Найкраще лікування від коронавірусу — здоровий глузд.

Олександр Бабляк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *